- Home
- About us
- Blog
- Shop
- Brands
- ALL Brands List
- Acoustical Systems
- Analog Relax
- Antipodes Audio
- Astell & Kern
- Audio Hungary
- Audio Solutions
- AudioByte
- AudioCircle
- Audiomica Laboratory
- Canary Audio
- Canor Audio
- Chameleon Audio
- Clarisys Audio
- Farad Power Supplies
- Ferrum Audio
- Fezz Audio
- Fonolab
- Glanz
- HiFiMAN
- HoloAudio
- Icon Audio
- LAB 12
- LAIV
- LampizatOr
- Mega Acoustic
- Monrio Audio
- OLIO SPEC
- Origin Live
- Pachancko Labs
- Phasemation
- PLiXIR
- Questyle
- Reed
- Remton
- Revival Audio
- Riviera Audio
- Rockna Audio
- Sbooster
- Shelter
- Sigma Acoustics
- Signal Projects
- Sonnet Digital Audio
- SOtM Audio
- Soulsonic Speakers
- Soundtastic (Struss Audio)
- SPEC
- Synthesis
- Tedeska
- Tellurium Q
- Trafomatic Audio
- Tsakiridis Devices
- Vitus Audio
- Volumio
- Second Hand Deals
- Account
Qualiton Phono Stage 2024 Review by Hxos Plus
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ PHONO STAGE ΤΗΣ AUDIO HUNGARY, ΤΟΣΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ. ΜΕ ΝΕΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ STEP UP ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΣΙ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ,
ΤΟ ΝΕΟ PHONO «ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ.
Το Qualiton Phono Preamplifier των δύο σασί είχε ήδη κλείσει μερικά χρόνια στην αγορά πριν αντικατασταθεί, ωστόσο εμείς είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σχετικά πρόσφατα, όταν και ήρθε στην Ελλάδα.
Οι μνήμες μας ήταν λοιπόν αρκετά φρέσκες και αμέσως αντιληφθήκαμε ότι το νέο, ενός σασί, phono συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε ο προκάτοχός του, αποδίδοντας ακόμη περισσότερη ανάλυση, ανοιχτοσύνη και ησυχία, αρετές δηλαδή που συνήθως βρίσκουμε σε κορυφαίες solid-state υλοποιήσεις.
Η συνεισφορά των λυχνιών συνεχίζει να είναι διακριτική μα παραμένει ευδιάκριτη, κι ας είναι δύο λιγότερες.
Εκδηλώνεται στις μεσαίες συχνότητες ως μια διάχυτη, οργανική διαφάνεια με εσωτερικό τριοδικό «φως» και στις πιο ρέουσες μεταβατικές, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι λιγότερο «στρογγυλό» τονικά και αρκετά πιο εκτεταμένο στα μπάσα και τα πρίμα.
Η κυρίαρχη αίσθηση από το νέο Phono Preamplifier είναι αυτή της μεγαλύτερης ευκρίνειας και ουδετερότητας και του καλύτερου βάθους και εστίασης στη σκηνή, ενώ το προηγούμενο ήταν λίγο πιο πληθωρικό, ας πούμε πιο κλασικό λαμπάτο αλλά μόνο συγκριτικά.
Κι αυτό διότι η Audio Hungary ποτέ δεν παράγει παλιομοδίτικο λαμπάτο ήχο.
Εξάλλου, η τριοδική αγνότητα στις περιγραφές έχει ενισχυθεί παραπέρα -ίσως λόγω της μεγαλύτερης απλότητας του νέου σχεδίου- και γι’ αυτό το νέο Audio Hungary φιγουράρει και πάλι στην κορυφή της κατηγορίας με ηχητικά κριτήρια, συνδυάζοντας ουδερότητα και λαμπάτη μαγεία σε ισορροπημένες δόσεις.
Αυτά για τον ήχο, διότι εμφανισιακά και λειτουργικά το νέο phono δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που αντικαθιστά.
TO PHONO ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Το νέο phono είναι πλέον κατάλληλο τόσο για ΜΜ όσο και για MC (δύο ανεξάρτητες είσοδοι) και φιλοξενείται σε ένα σασί μεσαίου μεγέθους που είναι σημαντικά βαρύτερο από τα δύο που αντικαθιστά.
Αυτό «δείχνει» τις λυχνίες του, έρχεται με κλωβό προστασίας και οπτικά είναι ασορτί με την τρέχουσα εμφάνιση της υπόλοιπης, ολιγομελούς γκάμας της Audio Hungary.
Οι Ούγγροι πήραν λοιπόν την απόφαση να απλοποιήσουν τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα με το νέο τους phono.
Ενσωμάτωσαν μόνιμα το τμήμα για τις MC δίπλα σε αυτό για τις ΜΜ και μείωσαν δραστικά τις διαθέσιμες ρυθμίσεις, από τις 64 που υπήρχαν μέσω μικροδιακοπτών στο εσωτερικό του σε μόλις δύο (Ηi-Z, Lo-Z), αναλόγως της εσωτερικής αντίστασης της κεφαλής. Η επιλογή γίνεται από διακόπτη στην πλάτη του, δίπλα στα βύσματα, κι ένας ακόμη διακόπτης επιλέγει την είσοδο, δηλαδή ΜΜ ή ΜC.
Αυτό το σχήμα τερματισμού των MC διαφέρει ριζικά από το απερχόμενο, καθώς υπάρχουν νέοι μετασχηματιστές step-up, φυσικά custom.
H Audio Hungary είχε ήδη προκαλέσει τον θαυμασμό με τους προηγούμενους (από λακαρισμένο ΝΟS χάλκινο αγωγό 30 ετών σε βάση από βακελίτη) και τώρα μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό, τυλίγοντας τοροειδείς step-up, μια σπάνια, εξωτική θα λέγαμε επιλογή που αναβαθμίζει σημαντικά την κατηγορία τιμής.
Το τροφοδοτικό έχει μεγαλώσει σημαντικά και χρησιμοποιεί μεγάλο μετασχηματιστή με πυρήνα R-Core και τα στάδια κέρδους πλέον στηρίζονται σε μια τετράδα 6SL7GT αντί των έξι μικρών λυχνιών (ECC83, ECC88) του απερχόμενου μοντέλου.
Η υλοποίηση είναι έξοχη, χρησιμοποιεί μια ενιαία πλακέτα και μερικές βοηθητικές για τα πιο ευαίσθητα σημεία του κυκλώματος και η ποιότητα των υλικών του είναι άριστη.
Η δοκιμή ξεκίνησε με κεφαλή ΜΜ, την Ortofon 2M Red, μιας και με το προηγούμενο ακούσαμε μόνο MC.
Πικάπ το Argon Audio TT-4 και η πρώτη εντύπωση ήταν εξαιρετική, αφού ανοίγοντας τέρμα το volume του Yamaha A-S2200 ακούστηκε μόνο υψίσυχνο hiss και καθόλου hum ή άλλοι θόρυβοι στις χαμηλές συχνότητες!
Το Argon έπαιξε πιο αναλυτικά και γρήγορα απ’ όσο το θυμόμαστε και μάλιστα διευρύνθηκε λίγο σε βάθος η σκηνή του, με τον τονικό του χαρακτήρα (μοντέρνο τίμπρο και λίγο προβολικό μεσοϋψηλά) να είναι ακόμη πιο έκδηλος, ένα μικρό δείγμα της ουδετερότητας του νέου Phono Preamplifier.
Παρατηρήσαμε ότι η συνήθως «ροκ» 2M Red έγινε πιο φινετσάτη και διάφανη, χωρίς βέβαια να χάσει τη ζωντάνια της.
Συνεχίσαμε με τις δύο MC μας (Lyra Delos-8,2Ω, Clearaudio Talisman V2 Gold-50Ω) στα Thorens TD160 (1970, modified) και Clearaudio Compact Innovation, ρυθμίζοντας τον τερματισμό σε Lo-Z και Hi-Ζ αντίστοιχα, μολονότι η Talisman ξεφεύγει λίγο από τις προδιαγραφές του Hi-Z (10-40Ω). Έκπληξη!
Τα δύο αυτά πικάπ, με τα αντίστοιχα phono τους (η Delos στον Yamaha A-S2200, η Talisman στο iFi iPhono 3 BL) έπαιξαν με μικρότερη σκηνή, ταχύτητα και ανοιχτοσύνη από τη Red στο Argon, παρέα με το Audio Hungary.
Παρότι είχαν περισσότερες αρμονικές και ίσως λεπτομέρεια, εντούτοις όλα ήταν πιο μικρά, κλειστά και ευφωνικά!
Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα phono για την απόδοση ενός πικάπ κι έτσι το πολύ ακριβότερο Audio Hungary τα υπερκέρασε άνετα κι ας έπαιζε με το φθηνότερο πικάπ.
Η τάξη αποκαστάθηκε όταν συνδέσαμε τις MC σε αυτό, οπότε η πολύ μεγάλη σκηνή του Phono Preamplifier γέμισε με την πυκνή πληροφορία της Talisman, σε ένα ολογράφημα για βραβείο με εκρηκτικές δυναμικές, αδυσώπητη ανάλυση και πελώριο βάθος σκηνής.
Η σύνδεση της Delos πιστοποίησε ότι το στάδιο εισόδου του ουγγρικού phono της επιτρέπει μια υγιέστατη δυναμική περιοχή, με γεμάτο άνω χαμηλό και ογκώδεις μεσαίες συχνότητες, ενώ σε σχέση με το απερχόμενο phono η σκηνή ήταν ακόμη πιο ισορροπημένη και λιγότερο προβολική.
Θα λέγαμε ότι το Phono Preamplifier της Audio Hungary κρατάει τον ήχο του ανεξαρτήτως πικάπ, με την έννοια της μεγαλοσύνης στη σκηνική απεικόνιση, την πολύ αναπτυγμένη δυναμική κλίμακα και την υπερδιαφάνεια στα ηχοχρώματα, τα οποία συνδυάζει με καταιγιστική αλλά «ανάλαφρη», απαλή ανάλυση και ατελείωτες μικροδυναμικές, σε επίπεδα ανάλογα της κεφαλής και του συστήματος ανάγνωσης.
Με κλειστά μάτια, θα λέγαμε ότι παίζει ένα «εξωγήινο» τρανζίστορ ή κάποια «άγνωστη» λυχνία.
Πιθανολογούμε λοιπόν πως αυτό που μας καθήλωσε είναι οι νέοι, τοροειδείς step-up του Phono Preamplifier, οι οποίοι παρέχουν συχνοτικό εύρος, ησυχία και ανάλυση στα χαμηλά σήματα μιας MC με μια γραμμικότητα που φλερτάρει με το απόλυτο.
Αν θέλετε παλιομοδίτικες γλύκες από το πικάπ σας ίσως δεν κάνει για εσάς, είναι όμως ιδεώδες εφόσον αναζητάτε την τελευταία λέξη της ακρίβειας και της διαφάνειας από τα βινύλιά σας και έχετε ένα state-of-the-art πικάπ.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Phono stage MM/MC
ΛΥΧΝΙΕΣ: 4x6SL7GT(Tungsol)
ΟΝ.ΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 700mV
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ (MM/MC): 5mV/0,4 (Hi-Z)/0,3mV(Lo-Z)
ΚΕΡΔΟΣ (ΜΜ/Lo-Z MC/Hi-Z MC): 43dB/65dB/68dB
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ANT.MC: Lo-Z (2-10Ω), Hi-Z (10-40Ω)
ΛΟΓΟΣ Σ/Θ: >70dB (MM)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 240x160x340 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 8 κιλά