- Home
- About us
- Blog
- Shop
- Brands
- ALL Brands List
- Acoustical Systems
- Analog Relax
- Antipodes Audio
- Astell & Kern
- Audio Hungary
- Audio Solutions
- AudioByte
- AudioCircle
- Audiomica Laboratory
- Canary Audio
- Canor Audio
- Chameleon Audio
- Clarisys Audio
- Farad Power Supplies
- Ferrum Audio
- Fezz Audio
- Fonolab
- Glanz
- HiFiMAN
- HoloAudio
- Icon Audio
- LAB 12
- LAIV
- LampizatOr
- Mega Acoustic
- Monrio Audio
- OLIO SPEC
- Origin Live
- Pachancko Labs
- Phasemation
- PLiXIR
- Questyle
- Reed
- Remton
- Revival Audio
- Riviera Audio
- Rockna Audio
- Sbooster
- Shelter
- Sigma Acoustics
- Signal Projects
- Sonnet Digital Audio
- SOtM Audio
- Soulsonic Speakers
- Soundtastic (Struss Audio)
- SPEC
- Synthesis
- Tedeska
- Tellurium Q
- Trafomatic Audio
- Tsakiridis Devices
- Vitus Audio
- Volumio
- Second Hand Deals
- Account
Fezz Audio Silver Luna Prestige Ελληνικό Review από HiEndNews
Tube EL34 Integrated Amplifier Review
Αν έχετε ακουστά την Πολωνική Fezz Audio σίγουρα θα φλερτάρετε δικτυακά με τις λυχνίες και τους προσιτούς audiophile ολοκληρωμένους ενισχυτές.
Από την άλλη, αν δεν την γνωρίζετε, ήρθε η σωστή εποχή. Πλέον εκπροσωπείται στην χώρα μας μέσω της Chameleon Audio.
Διαθέτει γκάμα ενισχυτών όπου την τελευταία διετία χαρακτηρίζεται από τις εντιμότερες συνολικά προτάσεις σε σχέση κόστους απόκτησης και ως αποτέλεσμα φιγουράρει σε όλες τις Ευρωπαϊκές εκθέσεις.
Η εταιρία δεν είναι νεοσύστατη, έχει ιδρυθεί και εξελίσσεται πριν περίπου επτά χρόνια ενώ το εταιρικό ‘αδελφάκι΄ της όπου βοηθά τα μέγιστα στην τελική της ύπαρξη -καθώς και την ‘έσπρωξε’ στις υλοποιήσεις ως έχουν- είναι ένας κατασκευαστής με εξειδίκευση στους τοροειδείς μετασχηματιστές ανώτερης ποιότητας
.Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Silver Luna Prestige ως πέρασε τον ήχο του εδώ, βασίζει αυτόν στις πασίγνωστες λυχνίες EL34 της Electroharmonix και στους τρεις τοροειδείς μετασχηματιστές, τόσο τροφοδοσίας όσο και εξόδου, έξω από το παγιωμένο των περισσότερων λαμπάτων που ενσωματώνουν μετασχηματιστές EI.
Τα κέρδη όσο και οι απώλειες από αυτή την άποψη είναι συγκεκριμένα και θα τα ‘μεταφέρουμε’ ηχητικά πιο κάτω.
Τοροειδείς και λυχνίες λοιπόν, μας έφεραν στην μνήμη ένα και μόνο ξεχασμένο παράδειγμα της Velleman, τον KT4040 που πριν αρκετά χρόνια είχε περάσει για πολύ-πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την παρέα μας ως κάτι το αρκετά διαφορετικό – και δικαίως.
Ο ενισχυτής στην έκδοση που ακούσαμε χρησιμοποιεί δύο προενισχύτριες λύχνίες 6N2P και τέσσερις EL34 εξόδου Electroharmonix αποδίδοντας σε υλοποίηση push-pull 35 watt σε τάξη ΑΒ1.
Η πόλωση των λυχνιών δεν χρειάζεται την επέμβασή σας, γίνεται αυτόματα, κάτι ευπρόσδεκτο και ξεκούραστο μέχρι και ασφαλές για κάποιους.
Επιπλέον, διευρύνει την διάρκεια της ζωής των λυχνιών σε περίπτωση που δεν είμαστε και τόσο επιμελείς, ξεχνώντας τον έλεγχο της EL34 για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Διαθέτει τρεις εισόδους, δυνατότητα διασύνδεσης μεσω Bluetooth με transports (πχ. κινητά, tablets, laptops, pc/macs) ενσωματώνοντας digital to analog κονβέρτορα και εξόδους ηχείων 8Ω & 4Ω.
Επίσης επιλογέα λειτουργίας σε πέντοδο ή τέτροδο και τέλος δυνατότητα εναλλαγής των λυχνιών 6N2P με 12AX7 με ακόμη έναν διακόπτη, αλλάζοντας έτσι την ηχητική άποψη του ως προς τις εντολές σας και τα ‘καπρίτσια’ του συνόλου σας.
Τέλος, διατίθεται σε τρεις χρωματικές παραλλαγές και επιπλέον τηλεχειρισμό
.Το σύστημα με κινητήρια δύναμη τον Fezz ολοκληρωμένο (tetrode mode) φορά την 6N2P λυχνία ως επιλογή προενισχύτριας. Τα ηχεία είναι τα AudioSolutions Rapsody model 60, οι καλωδιώσεις της TelluriumQ Ultra Black σειρά ηχείων/interconnects και ρεύματος TelluriumQ Black Power & Audiomica Labs.
Ως ψηφιακή πηγή συναντήσαμε μεταξύ άλλων το σύμπαν της SoTM (DAC/Server/Τροφοδοσίες των ψηφιακών) ενώ στο αναλογικό κομμάτι τo λαμπάτο phono-stage PS-3 της Icon Audio με το πικάπ Origin Live Resolution να φορά τον βραχίονα Illustrious και την κεφαλή Shelter 5000 κεφαλή. Racks της Chameleon Audio και ακουστική επιμέλεια χώρου της Mega Acoustics Panels.
Ομολογουμένως το ζητούμενο του καλύτερου ως προς τις επιδόσεις, στην κατηγορία έως τις τρεις χιλιάδες ευρώ, αφορά μια πολύ μεγάλη μερίδα φίλων του ήχου. Όσων αναζητούν το απόλυτο ‘κελεπούρι’ της εποχής, σε συνάρτηση πάντοτε με το προσωπικό τους γούστο και τις ανάγκες των ηχείων τους. Στα χίλια οκτακόσια πενήντα ευρώ που κοστίζει ο Fezz της δοκιμής μας, περνά με απόλυτο πράσινο στους κορυφαίους που ακούσαμε το 2019 και θα αποτελεί μια πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση επίτευξης ανάλογων στόχων στην κατηγορία των προσιτών, για τον κοντινό ανταγωνισμό. Διαβάστε πιο κάτω το γιατί.
Τέσσερις EL34EH λυχνίες εξόδου σε τετροδική ή πεντοδική λειτουργία και δύο 6N2P συμπράττουν αποδίδοντας 35 watts σε τάξη AB1. Η αυτόματη πόλωση, ο τηλεχειρισμός και η ενσωμάτωση bluetooth δέκτη και digital to analog κονβέρτορα κάνουν την ζωή μας πάντοτε πιο εύκολη.
Ακούγοντας… Από τα πρώτα λεπτά ακροάσεων βρεθήκαμε μπροστά σε μια εξαίρεση του κανόνα. Ο δυναμισμός του ενισχυτή, η διαχείριση όλων των συχνοτικών περιοχών με τέτοια ακρίβεια και άριστο έλεγχο δεν έφερε κανένα μα κανένα κοντινό λαμπάτο ολοκληρωμένο και δη “EL34 ανταγωνιστή” στο νου μας. Ιδίως όταν το πρώτο και κύριο ηχείο της δοκιμής, το Rhapsody model 60 της AudioSolutions, είναι μεν ευκολοδήγητο αλλά περιορίζει τα πράγματα με τα 86db/m ευαισθησίας του. Κανένα δείγμα κόπωσης.
Ο Fezz επαλήθευσε με άνεση καθ΄ όλη την διάρκεια του προγράμματος την αρχική μας άποψη περί δυνατότητας οδήγησης σε υψηλές στάθμες δωματείου χωρίς κόπωση ή τελείωμα, όπως αποδείχθηκε ικανός να διαφέρει όσο κανείς άλλος από τους υπόλοιπους EL34 λαμπάτους σε έκταση και έλεγχο, από άκρο σε άκρο. Σε τέτοιο βαθμό που δεν θα πιστέψει κανείς αν δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι μιλάμε για μόλις τριανταπέντε watts και όχι τα διπλάσια και πλέον.
Αξιόλογος και ο βαθμός συνολικής ‘ησυχίας’ του ενισχυτή. Ούτε ενοχλητικά ‘φυσιματάκια‘ του tweeter από την θέση μας μα και το ένα μέτρο από τα ηχεία διαφορετικής ευαισθησίας (86db έως 94db), ούτε κάποιος περίεργος (μικρό)βόμβος έφτασε στα αυτιά μας. Με το πρώτο μισάωρο στον χώρο της Chameleon να περνά σαν ‘νεράκι’, ήρθαμε σε ηχητικό τετ-α-τετ που θα περίμενε κανείς από κάποιον υβριδικό ενισχυτή κατά πολύ μεγαλύτερης αξίας.
Πρώτα και καλύτερα, οι χαμηλές έφτασαν στην θέση ακρόασης με σοβαρό έλεγχο και ατάκα. Έπειτα, τόσο στα συμφωνικά έργα όσο και σε τζαζ ή ροκ, η διαφάνεια και ο δυναμισμός του. O Silver Luna Prestige μας βάζει στο κάθε μουσικό θέμα άνετα, καθαρά και με αυτή την λαμπάτη εγγυητική φυσικότητα της ευγενικής ερμηνείας και αρμονίας. Εδώ κάποιοι θα προτιμούσαν έναν πιο αργό, μεγεθυσμένο ήχο που έχουν συνηθίσει ως ανταπόκριση ενός οικονομικού push-pull που στο πάτημά του προσπερνά τα πολλά και επικεντρώνεται στα λίγα και ογκώδη.
Πως ξεχωρίζει τόσο κραυγαλέα από ότι ακούσαμε την προηγούμενη δεκαετία σε ολοκληρωμένους των δύο χιλιάδων ευρώ;
Ο Fezz είναι σε θέση να προσφέρει μεστή και με σωστή κλίμακα αναλογιών μεσαία περιοχή ενώ ταυτόχρονα πλουσιότατο, ελεγχόμενο χαμηλό. Ακούγεται θαυμάσιο, αλλά δεν χαρίζουμε χαρακτηρισμούς, το αξίζει και το διαπιστώσαμε. Περιορίζοντας την υπερβολή στην θέρμη και το σε σύμπραξη με ‘φουσκωμένες’ παραγωγές αφύσικο-πλαδαρό σώμα, η απόδοσή-άποψη-προσωπικότητά του είναι τόσο διαυγής που στιγμές αδιαφορείς για το ότι πιο εξωτικό βρίσκεται στον χώρο ως πρόταση (πολλών χιλιάδων ευρώ)
. Το αρμονικό περιεχόμενο προβάλλεται λαμπρό, φυσικό και πεντακάθαρο με τις υψηλές και πολύ υψηλές συχνότητες να εντυπωσιάζουν με την καθαρότητα και την ευγένειά τους.
Πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως τα άνω και κάτω συχνοτικά άκρα διαθέτουν τέτοια έκταση,ταχύτητα μαζί και πληροφόρηση χωρίς να θυσιάζουν την περιζήτητη αυτή «λαμπάτη αύρα-ερμηνία» όπου διαρκώς προσελκύει το κοινό που την αναγνωρίζει – και στο τέλος συχνά την προτιμά.Στο πρόγραμμα των ακροάσεων στεκόμαστε σε τρία άλμπουμ, συχνά στο μενού των επιλογών μας, όπου χαρτογράφησαν όλα τα “αξιοθέατα” σημεία του ολοκληρωμένου αυτού σε επιλογή τετροδικής λειτουργείας:
Brian Bromberg – Wood. Ένα σκανάρισμα των επιδόσεων τόσο σε χαμηλό και βαθύ χαμηλό, φυσικά όργανα, χροιές αλλά και άνω έκταση αρμονικών. Διαπιστώσαμε μια καθαρή, γρήγορη και χωρίς τραχύτητα ερμηνεία, γεγονός που εξασφαλίζει μία ασυνήθιστη για την κατηγορία τιμής αναφορά στις επιδόσεις. Δεν θα ήταν επιθυμητό σε καμία περίπτωση πλουσιότερο χαμηλό – το ηχείο βάσης της AudioSolutions ξαφνικά μεταμορφώθηκε στο μεγαλύτερο αδελφάκι του, δαπέδου με δύο mid-woofer. Ξεχάστε βέβαια, τις ‘overhang’ νότες και τα πάχη
.John Abercrombie – The Third Quartet. Άρτια δυναμική και μικροδυναμική έκφραση και εδώ. Καμία κούραση, κανένα στρες σε μεσαίες εντάσεις. Η φυσικότητα και περιγραφικότητα ικανοποιεί, με παλμό και νεύρο που δεν επιδρά αρνητικά στην συνοχή. Σε άμεση σύγκριση με ολοκληρωμένο της Jadis (Orchestra Ref. KT88 Gold Lion εκδοχή), οι διαφορές ανιχνεύονται πανεύκολα. Ο μεν δεύτερος προτιμά να σε γοητεύει θυσιάζοντας έκταση στα άκρα και πλατιάζοντας σε σχέση τόσο σε οριζόντιο αλλά και κάθετο άξονα την σκηνή και εικόνα, ενώ ο Silver Luna Prestige από την άλλη, δεν δέχεται να αφήσει τον έλεγχο και την ανάλυση, ούτε όμως και την ευγένεια και τον ρεαλιστικό φωτισμό-θέση κάθε καλογραμμένου μουσικού στην παραγωγή.
Romero – Duente. Η παρουσία της κιθάρας και φωνών σε αυτή την εξαιρετική παραγωγή, η ταχύτητα και η απόδοση λεπτομέρειας ξεπερνά τα ζητούμενα των περισσοτέρων. Δεν θα αναρωτηθείς ποτέ ‘που πηγαίνουν τα χρήματα’ γιατί η απόδοση του Fezz εκτοπίζει. Σε τέτοια μουσικά έργα, για να απορρίψει κανείς τον Silver Luna Prestige πρέπει να έχει να κάνει είτε με πολύ ιδιαίτερες παραμέτρους/προτιμήσεις στο κομμάτι του καθαρά προσωπικού ‘λαμπάτου’ γούστου είτε με την απαίτηση για έντονη, επεμβατική επιβολή των λυχνιών σε κακές ή ρηχές παραγωγές, ως αρέσκονται αρκετές άλλες υλοποιήσεις.
Για να τον ξεπεράσεις πρέπει να γνωρίσεις και να προσέξεις τι προσφέρουν οι πλέον καταξιωμένοι προ-τελικοί (αναφερόμαστε πάντοτε στην ενσωμάτωση λυχνιών EL34 ως δίκαιο) ή αρκετά πιο ακριβοί ολοκληρωμένοι. Κινούμενος σε αυτή την λεπτή πορεία που επέλεξε, ανάμεσα στους λαμπάτους και τρανζιστοράτους, κέρδισε πάνω από όλα την δική μας δικαίωση και τον χαρακτηρισμό ως ‘νέο, ιδιαίτερο ταλέντο’.
Στο πρόγραμμα του Spotify και Tidal με την χρήση του ενσωματωμένου digital to analog και λήψη Bluetooth, δεν μπόρεσε να πλησιάσει τις επιδόσεις των SoTM και Metrum ψηφιακών, κάτι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Για την εκπλήρωση των όσων επιθυμούν να τον χρησιμοποιούν όλη μέρα με transport το …κινητό τους, κάτι καλύτερο και εντός “σχεδίου” Fezz στα χρήματα (επιπλέον 150,-€ dac+bluetooth) απλά δεν φανταζόμαστε !
Τα πολυβραβευμένα καλώδια της TelluriumQ Black Series αλλά και AudioMica Labs πρωτοστατούν. Ένα ιδανικό δέσιμο για όσους μπορούν βέβαια να το αποκτήσουν ως σύνολο, ξεκλείδωσε παρά πολλές ηχητικές αρετές.
Η αναλογική απόλαυση-πηγή των ακροάσεων: ένα Origin Live Resolution με βραχίονα τον Illustrious & κεφαλή την διάσημη, εδώ και χρόνια, Shelter 5000 (mc)
Συμπέρασμα
Το μόνο που θα σας ζητήσει ο Silver Luna Prestige είναι ένα ποιοτικό και σχετικά εύκολο ως φορτίο ηχείο να συμπράξει. Με δεδομένη την απλότητα των ρυθμίσεων των λυχνιών χάρη στην αυτόματη πόλωση και την αξιοζήλευτη ταχύτητα και απόδοση λεπτομερειών σε όλο το φάσμα, κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ξέχωρα από την μάζα, πλησιάζοντας σε επιδόσεις τους καλύτερους υβριδικούς που έχουμε ακούσει έως σήμερα. Η έκταση και συνάμα λαμπάτη υφή στα πρίμα, η ευγενική και διαυγέστατη μεσαία όπως και το λεγόμενο ως “P.R.a.T.” (Pace/Rhythm and Timing) όπου διαφέρει αισθητά προς το καλύτερο σε σχέση με τους περισσότερους κορυφαίους ολοκληρωμένους EL34 παρελθόντων καθώς και η διαρκής πληροφόρηση του ακροατή χωρίς την παραμικρή κόπωση αξίζουν συγχαρητήρια.