- Home
- About us
- Blog
- Shop
-
- Brands
- ALL Brands List
- Acoustical Systems
- Analog Relax
- Antipodes Audio
- Astell & Kern
- Audio Hungary
- Audio Solutions
- AudioByte
- AudioCircle
- Audiomica Laboratory
- Canary Audio
- Canor Audio
- Chameleon Audio
- Clarisys Audio
- CSPort
- Dan D'agostino
- Farad Power Supplies
- Ferrum Audio
- Fezz Audio
- Fonolab
- Glanz
- HiFiMAN
- HoloAudio
- Icon Audio
- LAB 12
- LAIV
- LampizatOr
- Magico
- Mega Acoustic
- Monrio Audio
- OLIO SPEC
- Origin Live
- Pachancko Labs
- Phasemation
- Pink Faun
- PLiXIR
- Questyle
- Reed
- Remton
- Revival Audio
- Riviera Audio
- Rockna Audio
- Sbooster
- Shelter
- Sigma Acoustics
- Signal Projects
- SOtM Audio
- Soulsonic Speakers
- Soundtastic (Struss Audio)
- SPEC
- Synthesis
- Tedeska
- Tellurium Q
- Trafomatic Audio
- Tsakiridis Devices
- Volumio
- Second Hand Deals
- Account
Phasemation EA-200 Review by Hxos+ Sound Vision
ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ PHONO ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ PHASEMATION ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΕΞΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΗΧΟΥ. Η ιαπωνική εταιρία έχει ρίζες που πάνε πίσω στα seventies, οπότε και ξεκίνησε ως Kyodo Denshi System παράγοντας μετρητικά όργανα για ηλεκτρονικά κυκλώματα και εξελίσσοντας ηλεκτρονικά συστήματα για το αυτοκίνητο.
Τα επόμενα τριάντα χρόνια οι δύο αυτές δραστηριότητες προχώρησαν παράλληλα και η εταιρία παρήγαγε για άλλους audio κατασκευαστές μια σειρά προϊόντων, από μετασχηματιστές step-up μέχρι μετατροπείς DAC.
Το όνομα Phase Tech υπάρχει από το 2002, με πρώτα επίσημα προϊόντα την κεφαλή κινητού πηνίου P-1 και τον μ/σ προσαρμογής T-1, το οποίο άλλαξε σε Phasemation το 2010. Η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται μόνο με τις κορυφαίες κατηγορίες συσκευών, αυτές που σε συνδέουν με την ψυχή του καλλιτέχνη και όχι με τα πάντα ή ό,τι πουλάει την εκάστοτε περίοδο. Έτσι, δίνει μεγάλο βάρος στις κεφαλές, τα step-up και τα ενεργά phono stage, τα οποία παράγει με λυχνίες και τρανζίστορ αλλά μόνο διακριτά, με ενίσχυση σε μορφή ρεύματος, όπως το υπό δοκιμή.
Διαθέτει ακόμη δύο μονοφωνικούς τελικούς SET με την 300Β και έναν πολύ σπέσιαλ προενισχυτή λυχνίας με μ/σ εξόδου σε τρία σασί, με πατενταρισμένο remote/volume control, έναν συνδυασμό μετασχηματιστή και αντιστάσεων ελεγχόμενων με ρελέ, που είναι, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, μη απωλεστικός και με ιδεώδη χαρακτηριστικά προσαρμογής των αντιστάσεων.
Θετικό είναι το γεγονός πως το ΕΑ-200 δεν είναι πανάκριβο για τέτοιο «εξωτικό» προφίλ κατασκευαστή, αλλά έρχεται κάτω του χιλιάρικου κι έτσι τίθεται απέναντι σε μια πληθώρα ανταγωνιστικών προτάσεων. Είναι άραγε αρκετές οι επιλογές των «διακριτών» και της «ενίσχυσης ρεύματος» για να μπορέσει το μικρό Phasemation να ξεχωρίσει ανάμεσα στα προσιτά, γεμάτα ρυθμίσεις phono, που υλοποιούνται με τελεστικούς και ενισχύουν την τάση της κεφαλής; ΚΥΚΛΩΜΑ-ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ Το ΕΑ-200 είναι ιδιαίτερα μαζεμένο σε διαστάσεις και απλούστατο στην όψη, χωρίς κρυμμένους μικροδιακόπτες, με μόνη παρέμβαση του χρήστη την επιλογή του κέρδους του κυκλώματος από τον διακόπτη MM/MC στην πρόσοψη.
H τελευταία κατασκευάζεται από αλουμίνιο πάχους 8 χλστ. και διαθέτει εξαιρετικό φινίρισμα. Βαρέως τύπου είναι το ατσάλινο σασί, όπως και το καπάκι, με πάχος 1,6 χλστ., άψογη λείανση και στρογγυλεμένες ακμές.
Τέλος, τα βύσματα εισόδου και εξόδου, όπως και ο ακροδέκτης της γείωσης, είναι ένα κλικ επάνω σε αντιληπτή ποιότητα σε σχέση με τον περισσότερο ανταγωνισμό. Με δυο λόγια, το ΕΑ-200 είναι μικρότερο σε διαστάσεις αλλά με ποιοτικότερη κατασκευή από το μέσο όρο της κατηγορίας του. Η εικόνα του εσωτερικού είναι, επίσης, διαφορετική από τον ανταγωνισμό. Καταρχήν, το τροφοδοτικό είναι εσωτερικό, γραμμικού τύπου, με R-Core μετασχηματιστή, διακριτές διόδους και τέσσερις ηλεκτρολυτικούς των 1000μF (μαύροι Nichicon) στην βασική ανόρθωση και εξομάλυνση.
Υπάρχουν τοπικά 4 ακόμη τέτοιοι, των 470μF αλλά και δύο ασημί, εντελώς ασυνήθιστοι ηλεκτρολυτικοί των 470μF, μάρκας… Jauial στην έξοδο. Δεν υπάρχει ίχνος από σταθεροποιήσεις τάσης ή τελεστικούς ενισχυτές στην πλακέτα του ΕΑ-200, μόνο πολλά μικρά τρανζίστορ που υλοποιούν τα τρία στάδια του phono. Το πρώτο στηρίζεται σε Fet και πραγματοποιεί τη μετατροπή του σήματος της κεφαλής από τάση σε ρεύμα αλλά και την ενίσχυση στα επίπεδα των ΜΜ ή των MC.
Το δεύτερο περιλαμβάνει ενισχυτή ρεύματος, μετατροπή του σήματος ξανά σε τάση και την αποέμφαση της RIAA ενώ το τρίτο, ένα ανεστραμμένο στάδιο Darlington, απομονώνει την έξοδο, χαμηλώνοντας την αντίσταση εξόδου στα 250Ω, που είναι αρκετά χαμηλή για απροβλημάτιστη οδήγηση, αλλά όχι όσο αν υπήρχε feedback loop. Η απουσία ανάδρασης «κοστίζει» και κυριολεκτικά, καθώς απαιτεί υψηλότερη ποιότητα υλικών και λίαν αποτελεσματικά κυκλώματα, αφού ελλείψει του loop τα λάθη και οι παραμορφώσεις θα προκύπτουν αυτούσια στην έξοδο.
Σαφώς η ποιότητα των αντιστάσεων μεταλλικού φιλμ και των πυκνωτών είναι πολύ ανεβασμένη στο ΕΑ-200 και η υλοποίηση δείχνει να «κεντάει», ενώ υπάρχουν και… άσσοι στο μανίκι του, όπως η επίστρωση χαλκού στο ατσάλινο σασί που προσθέτει σε ακαμψία και απομόνωση από τις παρεμβολές. ΜΟΥΣΙΚΗ Χρησιμοποιήσαμε το EA-200 για να ενισχύσουμε κεφαλές τόσο ΜΜ όσο και MC, πάντα με αξιόλογα αποτελέσματα και χωρίς δραματικές διαφορές μεταξύ τους. Το Phasemation έχει ταλέντο να χαρίζει υψηλή ανάλυση σε ευρύ συχνοτικό φάσμα ακόμη και με απλές ΜΜ ή σε υποτίθεται μέτριες ηχογραφήσεις, πιάνοντας σταθερά έναν υψηλό μέσο όρο απόδοσης. Παρότι η κινητού πηνίου που είχαμε στη διάθεσή μας (Ortofon MC Quintet μπλε) απαιτεί ελάχιστη αντίσταση φορτίου 20Ω, δεν υπήρξε προβληματισμός από τα 470Ω που παρουσιάζει το Phasemation στην είσοδό του. Και πάλι, με το ΕΑ-200 είχαμε την αίσθηση ότι η απόκριση της MC στα πρίμα «κλειδώνει» με διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα phono stage και δεν εξαρτάται τόσο από το φορτίο που θα δει.
Αν όμως τα ταιριάσματα και οι διακυμάνσεις της απόδοσης, αναλόγως κεφαλής και ηχογράφησης, διαφέρουν αισθητά από το συρμό όντας λιγότερο κρίσιμα, ο ήχος του ΕΑ-200 είναι από μόνος του τόσο διαφορετικός που χρήζει… επεξήγησης. Η σύγκριση με δύο πολύ αξιόλογα phono με ενίσχυση τάσης, το ένα με διακριτά (Exposure XM3) και το άλλο με τελεστικούς (Gold Note Phono 1) που ανήκουν στην ίδια κατηγορία τιμής με το ΕΑ-200 (αν και λίγο φθηνότερα από αυτό) είναι απόλυτα ενδεικτική της διαφορετικότητας του Phasemation. Η σκηνική παρουσία του ιαπωνικού phono, καταρχήν, είναι λιγότερο ογκώδης και room filling, μα πιο συμπυκνωμένη και καθαρή, αναπτύσσεται κυρίως στο πλάτος ενώ το ύψος φαίνεται να περιορίζεται καθώς τα πλάνα απομακρύνονται από τον ακροατή.
Το μικρότερο μέγεθος (πλην του πλάτους) συνυπάρχει με μια πολύ πυκνή απεικόνιση των οργάνων, πιο τακτική από τα άλλα phono stage, με καλύτερους διαχωρισμούς και κορυφαίο καθορισμό των περιγραμμάτων. Το ΕΑ-200 είναι τόσο πειστικό σε αυτό, που κάνει τα phono stage τάσης να ακούγονται λες και απομακρύνουν αφύσικα τα όργανα μεταξύ τους, όμως δεν παύει έτσι να χαρίζει λιγότερο «θέαμα». Τονικά, από την άλλη, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο ογκώδες upper bass και λιγότερο προβολικές μεσοϋψηλές, λιγότερο χρώμα και παρουσία αν θέλετε, συνοδεύεται όμως από πολύ καλύτερη έκταση και περιγραφή στο βαθύ χαμηλό και πιο λεπτοφυή, απαλά και διάφανα ανώτερα πρίμα. Χρονικά, τέλος, επίσης διαφέρει από τα phono που ενισχύουν την τάση.
Η ροή του ΕΑ-200 είναι πιο συνεχής και αδιάλειπτη, ο ρυθμός/παύσεις γράφουν πιο διακριτικά, ενώ η ατάκα και το σβήσιμο της νότας δημιουργούν μια πιο αδιάσπαστη συνέχεια, τραβώντας λιγότερο την προσοχή του ακροατή.
Το φάσμα προκύπτει δηλαδή πιο γραμμικό, ομαλό και ισορροπημένο, με χαμηλότερες παραμορφώσεις, θυμίζοντας περισσότερο άυλο αρχείο παρά βινύλιο. Αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους αρχικά, όμως η εμπειρία της υψηλότερης ανάλυσης και της μεγαλύτερης ουδετερότητας που άπλετα χαρίζει το Phasemation είναι αναμφισβήτητη. Σίγουρα λοιπόν χρειάζεται κάποια επιπλέον εξοικείωση με το EA-200 για να αντιληφθεί κανείς ότι ναι μεν παίρνει λιγότερο βινυλιακό «χρώμα», πλησιάζει όμως πιο κοντά στις πραγματικές διαστάσεις της κάθε ηχογράφησης. Ο δρόμος των Ιαπώνων δεν είναι ίσως ο πιο εύκολος στο αυτί, είναι όμως βασισμένος σε γερά θεμέλια και μπορεί να εκπαιδεύσει τον ακροατή ώστε, τελικά, να ανακαλύψει με χαρά ότι εισπράττει μεγαλύτερη μουσική ποικιλία από τη δισκοθήκη του. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο…
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: phono stage MM και MC
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΜ: 2,5mV για 200mV έξοδο (38dB)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΜ: 0,12mV για 200mV έξοδο (63dB)
ΦΟΡΤΙO ΕΙΣΟΔΟΥ: 47ΚΩ (ΜΜ), 470Ω (MC)
ΚΕΡΔΟΣ ΤΑΣΗΣ: 38 και 63dB
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ: 20Hz-20KHz
ΕΞΟΔΟΙ: RCA (250Ω)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 22×5,7×22,8 εκ.
ΒΑΡΟΣ: 2,6 κιλά
Αγοράστε προϊόντα Phasemation κατευθείαν από την Ιαπωνία στην Chameleon Audio!